لیست اختراعات مرتضي گل محمدي
امروزه در صنايع سلولزي به ويژه صنايع كاغذ سازي، تامين مواد اوليه ليگنو سلولزي يكي از موضوعات مهم مي باشد و جنگلهاي موجود در ايران، توان پاسخگويي به نياز روز افزون صنايع سلولزي و خمير و كاغذ كشور را ندارند و بهره برداري غير اصولي و حتي اصولي از آنها، موجب كاهش وسعت جنگلها و از بين رفتن آنها شده است. علاوه بر اين، روش هاي معمول خمير كاغذ سازي از منابع چوبي، از يك طرف موجب آلودگي محيط زيست شده و از طرف ديگر بازده پاييني دارند. بر اين اساس، ضرورت تامين بخشي از مواد اوليه ليگنوسلولزي از منابع غير چوبي مطرح مي باشد. از منظري ديگر، در راستاي تامين منابع غذايي و يا كاربردهاي ديگر، كشت گياهان غير چوبي در مناطق مختلف آب و هوايي كشور به وفور ديده مي شود و بنابراين توليد پس ماندهاي كشاورزي به عنوان محصولات جانبي از آنها اجتناب ناپذير مي باشد. هر چند بخشي از اين پس ماندها به عنوان خوراك دام استفاده مي شود، با اين حال بخش قابل توجهي از آن بدون استفاده مانده و به روشهاي مختلف تخريب مي شوند. يكي از مهمترين پتانسيلهاي كاربردي اين پس ماندهاي كشاورزي، بهره گيري از آنها در توليد خميركاغذ، با ابداع روش هاي خمير سازي مناسب و داراي توجيه فني و اقتصادي مي باشد. در روش ارائه شده حاضر، به منظور خميرسازي، پس ماندهاي كشاورزي در فرايندهاي شيميايي و مكانيكي مورد عمل واقع شده و پس از آماده سازي و عمليات پيش تيمار، تحت عمليات اكسترودر به خمير كاغذ تبديل مي شوند. در اين راستا اقدام به طراحي و ساخت دستگاه اكسترودر دو ماردونه همسوگرد شد. در اين دستگاه با توجه به آرايش مكانيكي اكسترودر و عوامل تنظيم كننده فرآيندي مي توان به فرآورده هاي گوناگون از خمير كاغذ دست يافت. عوامل تنظيم كننده فرآيندي مانند دماي اكسترودر، سرعت چرخش پيچ و ميزان برون دهي اكسترور (ميزان برون دهي به سرعت چرخش پيچ وابسته است) و همچنين دما، فشار، نوع وغلظت افزودني هاي شيميايي در مرحله پيش تيمار مي باشند. بخش گردان اين دستگاه شامل دو پيچ همسان(ماردون) با چرخش هم جهت است كه داخل يك پوسته استوانه اي شكل قراردارد و پره هاي پيچ ها هم پوشاني دارند. محور هاي اين دو پيچ به وسيله ي گيربكس كمكي همسو گرد به گيربكس اصلي وسپس با تسمه به يك موتور الكتريكي وصل شده است. در اين دستگاه اكسترودر، سيستم كنترلي طراحي شده است كه مي تواند ميزان سرعت چرخش ماردون ها و نوع چرخش راست گرد يا چپ گرد پيچ و همچنين دماي نقاط مختلف اكسترودر تنظيم و كنترل نمود.
بازنگري در روش هاي مرسوم خشك كردن شلتوك در ايران يك امر اجتناب ناپذير است. چرا كه در حال حاضر روش مورد استفاده جهت خشك كردن شلتوك در بسياري از شاليكوبي هاي شمال كشور، بسيار كم بازده است. در كار موجود يك روش تركيبي شامل دوره هاي خشك كردن و استراحت دهي پشت سر هم (خشك كردن دوره اي) بررسي گرديد. به همين منظور يك دستگاه خشك كن بستر سيال با قابليت كنترل و نمايش دما در طول بستر و زمان، طراحي و ساخته شد، مدلسازي رياضي فرآيند به عنوان ابزاري جهت پيش بيني تغييات دما و رطوبت شلتوك توسعه داده شد، بهينه سازي فرآيند به منظور يافتن زمان و دماي بهينه دوره هاي خشك كردن و استراحت دهي انجام گرفت و در نهايت يك سري آزمايشات تجربي خشك كردن شلتوك ايراني صورت پذيرفت تا علاوه بر اعتبارسنجي مدلسازي صورت گرفته، اثر مشخصه هاي مختلف بر چگونگي خشك شدن شلتوك بررسي گردد. قابل ذكر است كه روش ابداع شده در اينجا به خشك كردن شلتوك برنج محدود نمي شود بلكه اين قابليت را دارا مي باشد كه در خشك كردن ديگر محصولات كشاورزي و يا شيميايي كه در آنها فرآيند نفوذ رطوبت از ماده خشك شونده نقش مهمي را ايفا مي كند به كار گرفته شود.
موارد یافت شده: 2